In juni 2019 opende het Jektefarts Museet in Bodø haar deuren. Het museum vertelt het indrukwekkende verhaal van de kustvaart tussen de noordelijke vissersgemeenschappen en de haven- en handelsstad Bergen. Dat het museum juist hier in Bodø is gevestigd, is niet verwonderlijk. Bodøsjøen was eeuwenlang het administratieve centrum in Nordland, de Pastorie van Bodin was de zetel van de rector in Salten en in Bodøgård was het gouvernement van de regio gevestigd.
|
Deze aquarel van Mathisen uit 1819 toont de omgeving van waar tegenwoordig het Jektfarts Museet is gevestigd, vlakbij de thuishaven van de jekts van Bodin en Bodøgård. Op de afbeelding is Skandsholmen te zien alsmede enkele boothuizen en een afgemeerde jekt. Links op de achtergrond het eerste ziekenhuis in Nordland, de pastorie van Bodin met rechts de kerken van Bodin en Bodøgård. (VRS5110).
|
In 1916 werd het motorvermogen vergroot door de inbouw van een 30 pk Kelvin. De 'Anna Karoline' maakte zo talloze reizen vanuit Nordland richting de zuidelijke havens, op de heenreis geladen met stokvis, op de terugweg veelal geladen met graan en gebruiksgoederen.
In 1954 werd de 'Anna Karoline' door haar toenmalige eigenaren, J. Angell en Zonen in Hopen, op de Lofoten, verkocht aan het Nordland Museum. In 1959 kreeg de jekt Bodø als thuishaven. |
Anna Karoline in cijfers
* volgens opgave van het museum. Dit zeil is niet op de tentoongestelde 'Anna Karoline' aangebracht. De opgegeven afmetingen komen niet overeen met de rechthoekige vorm van het zeil op tekeningen en eerdere foto's van de jekt.
|
Kenmerkend voor de jekt is echter de in verhouding tot de lengte de brede romp van het schip. Het is echter niet duidelijk, wanneer dit type schip voor het eerst opdook, maar waarschijnlijk moet dit ergens in de 16e eeuw zijn geweest. In lijn met de schepen van de Vikingen, was de éénmasts jekt getuigd met een rechthoekig hoofdzeil (storseglet) en daarboven een kleiner topzeil (toppseglet), was de romp overnaads (klinkbygde) gebouwd, waarbij de houten planken, ook wel huidgangen genoemd, elkaar overlappen. De bovenliggende plank overlapt de eronder liggende, waarbij de gangen aan elkaar geklonken zijn met koperen of ijzeren. Dit in tegenstelling tot de karveelbouw (kravellbygde) waarbij de planken of delen met de zijkanten stuitend tegen elkaar zijn geplaatst.
Door de huidplanken overnaads te bevestigen verkreeg een schip een uitwendige skeletstructuur met een hoge sterkte bij een relatief laag gewicht. De jekt, waarschijnlijk afkomstig van het Nederlandse 'jacht', was gebouwd om zo veel mogelijk lading te kunnen vervoeren. Wetgeving verbood gewone burgers als boeren en vissers grotere schepen te bouwen. Opvallend aan de jekt is de veel grotere breedte in relatie tot de lengte van het schip. De gebruikelijke lading, stokvis, was weliswaar licht in gewicht, maar groot in volume. De grotere breedte maakte een grotere lading vis mogelijk.
|
In tegenstelling tot de 'knarr' en de 'byrðing´, die zowel een puntige boeg als spiegel hadden, was de spiegel van een jekt afgeplat. Langs de Noorse kust was er een aantal variaties in tuig, zoals in de tekening wordt aangegeven. De Nordland-Jekt was het grootste schip. Zij moesten ook de langste zeereis naar Bergen maken en gevaarlijke wateren zoals bij Folla en Stad doorkruisen. (VRS5133).
|
Met het opkomen van de Middeleeuwse handelssteden elders in Europa, ontwikkelde de havenstad Bergen zich van wat eens slechts een boerderij (Bjørgvin) was, tot een levendige handelsstad, om rond 1300 uit te groeien tot de grootste stad in Scandinavië. Naast het centrum van de handel werd de stad ook politiek en religieus van groot belang, evenals op intellectueel gebied.
Vanuit de vissersgemeenschappen in het noorden werd stokvis naar Bergen verscheept om vandaar door voornamelijk Duitse handelslieden naar Duitsland en verder te worden verhandeld. In 1289 ingevoerde wetgeving stond het de Duitse handelaren niet toe producten rechtstreeks uit noorderlijker gelegen plaatsen te betrekken. Echter door een goede relatie met de zeevaarders uit het noorden waren ze verzekerd van een goede aanvoer van vis, niet in de laatste plaats door de levering van goederen in het jaar voorafgaande aan de uitbetaling in vis in het daarop volgende jaar. Het was een handelsrelatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen.
De belangrijkes positie van Bergen was nauw verbonden met de invloed van de de Duitse Hanze, die op haar beurt was gestoeld op verkregen privileges van de Noorse Kroon. De 'Kontore' het machtige verbond van Bergense kooplieden fungeerde in feite als handelskolonie van de Hanzestad Lübeck. Pas na 1600 verminderde de invloed van deze hanzestad op Bergen.
|
Met jekts (hierboven, links) werd de vis vanuit het hoge noorden naar Bergen vervoerd, om vandaar in voor open zee geschikte zeilschepen naar Duitsland en elders te worden verscheept (hieronder). Foto van diorama in het Jektefarts Museet, Bodø.
|
Model van een Nordlandsjekt uit de 19e eeuw, tentoongesteld in het Petter Dass Museum in Alstadhaug. Dit type had een gesloten dek, in tegenstelling tot de jekts in de tijd van Petter Dass (ca 1647-1707), toen de jekts nog open schepen waren. (VRS5415).
|
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|