De expositie, met werken gemaakt tussen 1960 en 2010, bood een inkijk in het leven in het gesloten Noord-Korea. De schilderijen, je zou het socialistisch-realistische kunst kunnen noemen, zijn in opdracht van de staat vervaardigd door professionele kunstenaars. Naast thema's als patriottisme, industriële en wetenschappelijke vooruitgang en de vruchtbaarheid van de landbouw, is de Grote Leider, Kim Il Sung (Eeuwig President van de Republiek, 1912 - 1994) een dankbaar onderwerp. De werken verbeelden een geïdealiseerde Noord-Koreaanse samenleving: de Kim Utopie. De realistische staatskunst geeft niet enkel historische feiten, maar voorziet die ook van een ideologische interpretatie.
|
Het Juche-socialisme streeft naar de economische zelfstandigheid van Noord-Korea. Juche is het Koreaanse woord voor zelfvoorzienendheid. Het Noord-Koreaanse volk vertrouwt op haar eigen kracht, maakt zelf de keuze en is onafhankelijk van andere landen. Die eigen kracht komt niet uit het individu, maar uit het volk in z'n geheel. Dat volk bepaalt dan ook zelf haar toekomst. Het volk vormt het lichaam van de staat, met de Grote Leider als hoofd, of zoals dat in de Juche-leer wordt geschreven: het brein. De staat is opgebouwd als een corporatistische samenleving, bestaande uit drie klassen: de arbeiders, de boeren en de intellectuelen. Het was Kim Il sung, die in het begin van de jaren '50 de eerste ontwikkelingen van de leer in gang zette, en, na bekoelde relaties met buurlanden Sovjet Unie en China in de jaren '60 de Juche-leer tot staatsideologie maakte, waarin hij, als Grote Leider, aan het hoofd stond. "Het Reparatiedok", in 2000 vervaardigd door de Rason Kunststudio, toont eendroogdok van een scheepswerf aan de noordoostkust van Noord-Korea. Langs de romp van het reusachtige vrachtschip hangt een rode banier: "Laten we met z'n allen aanvalshelden worden in de strijd om de 55e verjaardag van de stichting van de Koreaanse Arbeiderspartij luister en glans te geven".
|
Op een lanceerplatform staat een Noord-Koreaanse raket gereed, die op het punt staat een satelliet in de ruimte te brengen. Dit schilderij dateert uit 2000. Twee jaar eerder deed de ruimtevaartorganisatie van het land een eerste vergeefse poging. In 2012 slaagde Noord-Korea er voor het eerst in een satelliet in een baan om de aarde te brengen. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden, dat het accent op het ruimtevaartprogramma van het land zich vooral richt op de ontwikkeling van (intercontinentale) ballistische raketten. De titel van dit werk van Kim Song-gun is: 'Moge de waardigheid van mijn vaderland, wereldwijd erkend als een krachtig en welvarend land in het heelal nog uitbundiger stralen'.
|
Hiernaast: Ogenschijnlijk zonder zorgen en ontspannen bespeelt deze jonge militair haar accordeon. Achter haar zien we de kanonnen van een luchtafweerbatterij. Jaartal en maker zijn niet bekend.
|
Dit jongetje toont trots zijn vlieger. Hij heeft er "Hereniging" op geschreven. 'Herenigingsvlieger', 2002, Son Chin-ch'ol.
In begin 2024 meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau, dat het land verschillende overheidsinstanties gesloten heeft, die zich bezighielden met het bevorderen van de samenwerking en hereniging met Zuid-Korea. Aanleiding was het verslechterende contact tussen de twee landen. Zo schortte Zuid-Korea een militair akkoord uit 2018 gedeeltelijk op,nadat Noord-Korea een spionagesatelliet had gelanceerd. Dat akkoord diende er juist voor om de spanningen tussen de landen te verminderen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde zijn buurland enkele weken geleden "de belangrijkste vijand". Daarnaast noemde hij het blijven zoeken naar verzoening "een fout die het noorden niet langer mag maken". Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia werd het besluit om organisaties op te schorten aangekondigd door de Opperste Volksvergadering van het land. Een van die organisaties is het Comité voor de Vreedzame Hereniging van Pyongyang. Die laat dus nog even op zich wachten als het aan dat land ligt. |
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|