De jaarlijkse 'Wildlife Photographer of the Year' wedstrijd is een podium voor met name jonge natuurfotografen. Hoogtepunt vormt de fototentoonstelling in het Natural History Museum in Londen. De laatste jaren is deze tentoonstelling op meerdere plaatsen én in het buitenland te bezichtigen.
|
Op tal van plaatsen zullen de ingezonden foto's van World Press Photo te zien zijn, waaronder de Nieuwe Kerk in het centrum van Amsterdam. De tentoonstelling wordt daar op 18 april a.s. geopend. Tot en met 5 juli 2015 zijn de foto's daar te bewonderen.
Meer op de website van World Press Photo. |
De Zilveren Camera is de Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie en wordt sinds 1949 uitgereikt. Stichting De Zilveren Camera is de drijvende kracht achter het initiatief. De Zilveren Camera heeft als taak de kwaliteit van de fotojournalistiek in Nederland te verhogen, een opdracht die nog komt van de oprichters in 1949. Meer over Zilveren Camera
foto: © Catrinus van der Veen / website Catrinus van der Veen |
Noorderlicht is een internationaal podium voor professionele fotografie, met de jaarlijkse fotomanifestatie als één van de hoogtepunten. De fotomanifestatie vindt niet alleen plaats in het Huis van de Fotografie maar ooo op andere locaties in Noord-Nederland. Daarnaast zijn de tentoonstellingen van Noorderlicht wereldwijd te zien in onder andere de Verenigde Staten, Syrië, Australië en Indonesië.
Meer over Noorderlicht |
Frans Lanting geldt als een van de meest invloedrijke natuurfotografen ter wereld. Recentelijk was werk van hem te zien op de tentoonstelling Masters of Photography van 10 National Geographic fotografen in Museum Volkenkunde te Leiden.
Op maandag 23 september 2013 kreeg hij de Honorary Award van de National Geographic Society uitgereikt. foto: © Frans Lanting |
Fotografe Tryntsje Nauta timmert aardig aan de weg. Eén van haar projecten is 'Dorp achter tralies', het leven in de Marwei, de gevangenis in Leeuwarden. Maar ze heeft meer bijzondere dingen gemaakt....
Meer over het werk van Tryntsje Nauta. |
'Vissers' van Kadir van Lohuizen. In deze serie schetst hij een portret van onze wad- en Ijsselmeer vissers. Meer over Kadir van Lohuizen.
foto: © Kadir van Lohuizen. |
De Engelse fotografe Camilla Watson woont en werkt al weer enkele jaren in Mouraria, een oude volkswijk in Lissabon. Als eerbetoon aan haar oudere buurtgenoten, die hier veelal hun hele gewoond hebben maakte ze de fotoserie 'A Tribute'. De foto's sieren de muren van de Beco das Farinhas.
Camilla Watson |
Don McCullin (1935) is vooral bekend geworden door zijn foto's in brandhaarden als Biafra, Vietnam en Noord-Ierland. In de jaren '60 fotografeerde hij in Oost-Londen, o.a. in Aldgate. Mensen levend aan de rand van de maatschappij. Een aantal beelden uit de serie 'Homeless', waaronder het portret van deze dakloze Ier, eerder te zien in het Tate Britain te Londen.
© Donald McCullin |
Het werk van Robin Hammond (Nieuw-Zeeland, 1974) was eerder in Nederland te zien en wel op Noorderlicht in het Fries Museum: 'Toxic Jeans' een reportage over de verwoestende uitwerking op mens en natuur van de komst van een grote fabriek van de Amerikaanse multinational Gap in Lesotho. In het voorjaar van 2012 werd Hammond in Zimbabwe door het regime opgepakt en achter de tralies gezet. Robin Hammond was tweemaal winnaar van de Amnesty International Media Awards, o.a. met de reportage Zimbabwe's Bloody Diamonds'. foto © Robin Hammond
|
Masters of Photography, een tentoonstelling met werk van tien bekende topfotografen van National Geographic, o.a. deze legendarische foto van Sharbat Gula, wereldberoemd geworden als het 'Afghaanse Meisje' van Steve McCurry. Onlangs te zien in het Museum Volkenkunde te Leiden.
foto: © Steve McCurry |
Brian Brake (1927–1988) is Nieuw-Zeeland’s meest bekende fotograaf. In de jaren 60's tot in de jaren '80 maakte hij furore met spraakmakende reportages in o.a. Life, National Geographic en Paris Match.
Zijn meest bekende en waarschijnlijk ook beste reportage is 'Monsoon' , die hij in 1960 in India maakte. Uit deze serie is de beroemde 'Monsoon girl'. In 1963 werd Brake's bestseller 'New Zealand, gift of the sea' gepubliceerd, en, in de jaren '80s verwierf hij faam met zijn foto's voor de Te Maori tentoonstelling. Het Te Papa Tongarewa museum in de hoofdstad Wellington eerde hem in 2010 met een grote overzichtstentoonstelling: Brian Brake - Lens to the World |
De Amerikaanse fotograaf Ansel Adams (1902-1984) maakte wereldfaam met zijn landschapsfotografie. Bovendien groeide hij uit tot een invloedrijke pleitbezorger voor natuurbehoud. Zijn levenswerk wordt geëerd in de Ansel Adams Gallery in het Yosemite National Park. Daarnaast besteedde National Geographic in oktober 2011 ruime aandacht aan het werk van Adams. Meer informatie op Arty's Ansel Adems pagina.
foto: © Ansel Adams Gallery |
Een selectie van Europa's toonaangevende Fotomusea en collecties:
FoMu Antwerpen, België. The Hague Museum of Photography, Den Haag, Nederland. Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, Nederland. Foam, Amsterdam, Nederland. Museum für Fotographie, Berlijn, Duitsland. Stills Scotland's Centre for Photography, Edinburgh, Schotland. Photographers' Gallery, Londen, Engeland. |
Charlie Waite geldt als één van de toonaangevende Britse landschapsfotografen.
© Charlie Waite 2006 |
John Dibbs behoort op het gebied van de air-to-air fotografie tot de wereldtop..... mijn grote voorbeeld.
foto: © John M. Dibbs |
Craig Potton is in en buiten Nieuw-Zeeland een begrip. Zijn liefde voor landschapsfotografie bracht hem in alle hoeken van dit adembenemende land. Hij weet als geen ander de pracht van het land in zijn foto's te vatten. Hij verwierf internationale bekendheid als fotograaf voor speelfilms als The Lord of the Rings, Peter Pan, The Lion, The Witch en de Wardrobe serie.
Sunset over Mount Ruapehu, foto: © Craig Potton |
Laurie Campbell is al jaren Schotland's beste wildlife- en natuurfotograaf. Zijn foto's brengen 'ziel en ruggenmerg' van Schotland's natuurlijk rijkdom op treffende manier in beeld.
foto: © Laurie Campbell. |
Vlaamse fotograaf Stephan Vanvleteren exposeerde eerder in het Fries Museum met "Flakkelân". In 2012 werd hij de winnaar van de Nationale Portretprijs. Zijn foto's, waaronder het winnende portret van Rem Koolhaas, zijn tot en met 3 maart 2013 te zien in het Fotomuseum in Den Haag.
foto: © Stephan Vanvleteren 2010 |
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|