Svalbard (Spitsbergen) heeft een het eind van de 19e eeuw en in de eerste 3 decennia van de 20e eeuw een aanzienlijke rol gespeeld in de exploratie van het Noordpoolgebied. Tussen 1896 en 1928 waren er maar liefst 9 expedities met deze eilanden als startpunt. Vijf daarvan begonnen het avontuur in Virgohamna. Latere expedities vertrokken vanuit Ny-Ålesund. Op deze pagina aandacht voor de pioniers, die de reis via de lucht waagden..... We beginnen met de pogingen per ballon en luchtschip. |
De 'Norge' op weg naar de Noordpool. Foto in het museum van Ny-Ålesund.
|
Enkele dagen later vindt er op zee iets merkwaardigs plaats. Op 15 juli schiet de bemanning van het schip 'Alken' een witte vogel uit de lucht. Als ze zien, dat het geen vogel is, waarop ze hadden gehoopt, laten ze het dier in zee liggen. Wanneer ze enkele uren later van de bemanning van een ander schip horen, dat de ballonvaart van Andrée is begonnen, realiseren ze zich, dat de vogel weleens een postduif van Andrée zou kunnen zijn geweest. Ze keren het schip en vinden de vogel terug. In de kleine capsule vinden ze een briefje:
Van Andrée's Pool Expeditie aan Aftonbladet, Stockholm. 13 juli 12.30 uur, middag. Breedte 82°, 55°,5 Oost. Snelheid is goed, richting oost. 10° zuid. Alles goed aan boord. Dit is het derde postduifbericht. Andrée.
|
De ballon, kort na de vroegtijdige landing op het ijs. De 3 mannen maken zich op voor de terugkeer naar Spitsbergen. Foto in Svalbard Museum, Longyearbyen.
|
Walter Wellmann was naast avonturier journalist bij de Chicago Herald. Reeds in 1894 had hij geprobeerd de Noordpool te bereiken. Zijn tocht met sledehonden vanuit Spitsbergen was op een mislukking uitgedraaid. Enkele jaren daarna in 1898 en 1899 had hij een poging ondernomen vanuit Franz Josef Land.
In 1906 ondernam Wellmann zijn eerste poging de Noordpool via de lucht te bereiken. In het voetspoor van Andrée, liet hij in de baai van Virgohamna een hangar bouwen, waarin zijn luchtschip 'America' voor de reis geprepareerd kon worden. In 1907 begon Wellmann met goede moed aan z'n tweede onderneming vanuit Virgohamna, echter na een vlucht van slechts 24 kilometer kwam het luchtschip onbedoeld bij de Fuglepyntebreen op de grond neer. In 1909 zou hij z'n laatste poging wagen, maar ook deze keer verongelukte de 'America'. Wellmann en z'n bemanning werden van het zeeijs gered. Toen hij later vernam, dat z'n landgenoot Robert Peary claimde de Noordpool te hebben bereikt, liet Wellmann z'n aspiraties varen... Het luchtschip 'America' boven het ijs gezien vanaf de 'Fram'. Foto in het Svalbard Museum, Longyearbyen.
|
Deze foto werd vlak voor het vertrek van de 'Norge'' gemaakt. Het luchtschip wordt door vrijwel alle beschikbare handen aan de grond gehouden. Fotograaf Paul Berge maakt nog snel een foto van Amundsen en zijn bemanning. De foto maakt deel uit van de Roald Amundsen Photo Archives.
Foto rechts: De 'Norge' in de hangar op Ny-Ålesund. Alle materialen, inclusief 50 ton ijzeren balken, van de hangar moesten per schip worden aangevoerd.
|
Foto rechts: De 'N25' in het drijfijs. Drie van de bemanningsleden maken ruimte voor het vliegtuig. De Rolls Royce Eagle is afgedekt met een zeil. De originele foto maakt deel uit van de collectie van Galeri NOR.
Diorama van de Dornier Wal N25 op het poolijs. Het diorama is onderdeel van de grote expositie in het Norsk Luftfartsmuseum in Bodø.
|
De N25 wordt gereed gemaakt voor de vlucht naar Ny-Ålesund. Beide foto's zijn te bezichtigen in het Norsk Luftfartsmuseum in Bodø.
|
De 'Josephine Ford' met het M/S Hobby, zichtbaar boven de vleugel, naar Ny-Ålesund verscheept en daar met behulp van kleinere boten tot in de haven gebracht. Hier wordt de Fokker het land opgetrokken. De originele foto is afkomstig uit de Roald Amundsen Photo Archives.
|
Ny-Ålesund, mei 1926. De Fokker F.VII wordt gereed gemaakt voor de poolvlucht. De originele foto is afkomstig van Ferdinand Arild. Deze afdruk maakt nu deel uit van de collectie van het plaatselijke museum.
|
Op 20 juni 1928 vond de bemanning van de Savoia-Marchetti S.55 I-SAAT 'Santa Maria', gevlogen door Ten. Col. Umberto Maddalena van de Italiaanse luchtmacht, de overlevenden van het ongeluk met de N2 'Italia' van Umberto Nobile. De 9 overlevenden werden op drijfijs ontdekt op zo'n 120 kilometer ten noordoosten van het Nordaustlandet.
|
Schaalmodel van de JuG-1 van de luchtmacht van de Sovjet Unie. Het ontwerp van dit vliegtuig was van oorsprong van Junkers en gebaseerd op de Junkers G.24. Dit type werd in licentie onder de aanduiding R42 in Zweden gebouwd door AB Flygindustri te Limhamn. De versie voor de Sovjets kreeg de aanduiding K30. Bij de Sovjets zelf stond het vliegtuig bekend als de JuG-1. Eén van de Sovjet vliegtuigen werd in 1928 gebruikt voor de zoektocht naar de 'Italia'.
|
In het North Pole Expedition Museum in Longyearbyen wordt het verhaal verteld van nagenoeg alle vanaf Spitsbergen ondernomen pogingen én geslaagde vluchten met luchtschepen, luchtballons en vliegtuigen.
Naast het Svalbard Museum (aan de overkant van de weg) is een bezoek aan het North Pole Expedition Museum een must, niet alleen voor de luchtvaartenthousiast. Fotograferen is toegestaan, maar met heeft liever niet, dat er detailfoto's van de tentoongestelde artefacten worden gemaakt. |
In het Noorse luchtvaartmuseum vlakbij de luchthaven van Bodø is een grote expositie gewijd aan de luchtvaart vanaf Svalbard richting de Noordpool:
|
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|