Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden toont in 'Nineveh - hoofdstad van een wereldrijk' tal van archeologische vondsten, die een boeiend beeld schetsen van de geschiedenis van deze verdwenen stad.
Kaart van Mesopotamië met de rivieren Eufraat (rechts) en Tigris. De rode cirkel boven is Bagdad. Nineveh en Mosul liggen stroomopwaarts en zijn linksonder op de kaart afgebeeld. De atlaskaart is gemaakt door de Iraanse geograaf Al-Istakri. Deze uitgave stamt uit de 12e eeuw. Universiteitsbibliotheek Leiden. |
Steatiet funderingstablet van koning Shugli, gedateerd op 2100-2000 voor begin van onze jaartelling. Musée du Louvre, Parijs.
rechts: Deze gipsen replica is gemaakt van een van de beroemdste archeologische vondsten uit Nineveh. Het originele koperen koningsportret stelt waarschijnlijk Sargon de Grote, zijn zoon Manisjtoesjoe of zijn kleinzoon Naram-Sin voor, drie machtige koningen uit het derde millennium voor het begin van onze jaartelling. Meer dan 1500 jaar lang werd de kop in Nineveh bewaard, als lichtend voorbeeld voor alle Assyrische koningen. Toen de stad in de oudheid werd verwoest, vernielden de aanvallers ook dit portret. Deze replica maakt deel uit van de collectie van het British Museum.
|
Op dit stenen tabletje wordt koning Shulgi genoemd. Hij regeerde rond 2000 voor het begin van onze jaartelling over grote delen van Mesopotamië, inclusief de stad Nineveh. Er heerste vrede en grote voorspoed en Shugli liet verschillende tempels bouwen. Waarschijnlijk ook in Nineveh, waar in deze periode een reusachtige tempel voor de godin Isjtar stond. Met zijn bijna 5 meter dikke muren torende het gebouw ver uit boven de stad, intussen een regionaal centrum. Pas 1300 jaar later bouwde Koning Sennacherib uit tot hoofdstad van het Assyrische Rijk.
|
Kleiprisma over waterwerken en poorten, 7e eeuw BCE, Nineveh; British Museum.
|
Een Assyrische koning pronkte graag met zijn bouwactiviteiten, het liefst op plaatsen die voor het nageslacht bewaard zouden blijven. Sennacherib was hierin geen uitzondering. Deze fragmenten van een funderingstekst vertellen over de constructie van irrigatiekanalen en over de bouw van achttien poorten in Nineveh.
|
Nineveh in het Rijksmuseum van OudhedenNineveh -hoofdstad van een wereldrijk was tot en met 28 maart 2018 te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Meer over Nineveh vind je op GeoGraphixs.com.
|
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|