Kunstreis van Kunstacademie Friesland, 3 januari 2025
Reading Dust
Miriam Cahn — Reading Dust, van 5 oktober 2024 - 26 januari 2025 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Cahn brengt ons in een wereld vol conflicten, geweld en de wreedheden van de mensheid.
Unravel the Power
Unravel the Power met meer dan honderd werken van 45 kunstenaars, waaronder Pacíta Abad, Judy chicago, Cian Dayrit, Cecilia Vicuna en Teresa Margolles.
Textiel als Verhalenverteller in de Kunst
Space in Between - Margarita Cabrera
Met de serie "Space in Between" brengt Margarita Cabrera (1973) de migratiepolitiek tussen de Verenigde Staten en Mexico onder de aandacht. De sculpturen in de vorm van een cactus, zijn gemaakt tijdens workshops waar vooral Spaanstalige mensen hun migratieverhalen deelden en deze vervolgens borduurden op afgedankte uniformen van de Amerikaanse grenspolitie. De kleurrijke borduursels contrasteren met de functie van de uniformen, die voor gedeeltelijk staan voor veiligheid, terwijl ze voor anderen gevoelens van angst, verzet en geweld oproepen.
Yayoi Kusama- Aggregation, One Thousand Boats Show
Dit was de eerste ruimtelijke installatie die Yayoi Kusama maakte in New York, waar zij in 1958 vanuit Japan naartoe verhuisde. Het werk bestaat uit een roeiboot, bedekt met talloze witte, fallische uitstulpingen, opgesteld in een ruimte die is beplakt met een behang waarop de boot talloze keren staat afgebeeld. Twee witte pompen staan op de bodem van het vaartuig.
Kusama exposeerde in de jaren 1960 regelmatig samen met Nul- en ZERO-kunstenaars, een beweging die na de zware oorlogsjaren kunst een nieuw startpunt wilde geven door het reduceren, inzichten en vernieuwende van artistieke vormen.
Residue
Anika Schwarzlose en Elena Khurtova
Residue brengt beelden terug van wapenfabriek Hembrug in Zaandam. Tussen 1904 en 2003 was het de grootste wapenfabriek van Nederland en speelde het een belangrijke rol in veel internationale conflicten, waaronder de onderdrukking van de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië tijdens de koloniale oorlogen. Momenteel wordt het gebied gesaneerd en hoopt het op een nieuwe toekomst, maar het geweld, dat vroeger van hieruit werd geëxporteerd is niet verdwenen; de bodem onder de voormalige fabriek bevat verontreinigende overblijfselen van de wapenproductie.
Gewonde reiger op het terrein van de Hembrug munitiefabriek. Het bufferbos van het bedrijf huisvestte lange tijd de grootste reigerkolonie van Europa. In 1967 werden er tot 453 paren geteld. Het aantal is daarna sterk afgenomen door stedelijke en industriële uitbreiding en verminderde waterkwaliteit.
Rechts: Heintje Gaarenstroom, medewerker van de projectieldraaierij, staat in z'n overall naast de grootste en kleinste granaat die destijds bij de Artillerie-inrichtingen werd gemaakt. Gaarenstroom woonde in Zaandam en verkocht naast zijn werk in de projectielmachinewerkplaats chocoladerepen en andere zoetigheden.
Een patroonband met 7,62 mm patronen vervaardigd door de Artillerie Inrichtingen. De band bevat 65 patronen van dit kleine kaliber. Alle patronen zijn leeg.