De Whakaari is een andesiet-daciet* stratovulkaan, in de afgelopen 150.000 gevormd door ontelbare lagen lava afgewisseld met pyroclastisch materiaal. Vanaf de zeebodem is de vulkaan zo'n 760 meter hoog, waarvan er 321 meter boven water uitsteekt. Het hoogste punt van de noordwestelijke kraterrand wordt Mount Gisborne genoemd. Aan de voet beslaat de vulkaan een oppervlakte van 16 bij 18 kilometer, het deel van de kegel, dat boven water uitsteekt meet ongeveer 2,4 bij 2 kilometer.
De eerste persoon, die zich realiseerde, dat het eiland eigenlijk niets anders dan de top van een vulkaan was, moet een zekere Henry Williams zijn geweest, die op 1 december 1826 aan boord van de naar het eiland varend schoener 'Herald' opmerkte, dat het hele eiland zowat uit zwavel bestond.
In ieder geval sinds de laatste 16.000 jaar ontsnappen er gassen uit de krater. Die gassen, met een temperatuur van 100° C tot 800° C, bestaan hoofdzakelijk uit stoom, koolstofdioxide, zwaveldioxide alsmede kleinere hoeveelheden halogeen. Uitgaande van een gemiddelde van 75% water, 18% koolstofdioxide en 5% zwaveldioxide betekent, dat er dagelijks 2600 ton koolstofdioxide en 400 ton zwaveldioxide wordt uitgestoten.
In 1999 werden in het kader van de New Zealand American Plume Mapping Expedition (NZAPLUME) ten noordoosten van Whakaari, langs de grens van de Indo-Australische en de Pacifische Plaat 7 onderzeese vulkanen met een actief hydrothermaal systeem ontdekt. Ook nabij Whakaari vond men een dergelijke systeem van 'Black Smokers', waarbij in sommige vloeibaar kwik werd aangetroffen.
Rechts: Het onderzoeksgebied van NZAPLUME. Bron: Intra-oceanic subduction-related hydrothermal venting, Kermadec volcanic arc, New Zealand, Earth and Planetary Science Letters 193 (2001).
|
Al bij het betreden van de vervallen aanlegsteiger is de sterke geur van zwavel merkbaar. In het terrein rond de centrale krater duiden de witte, gele en oranjebruine kleuren op de afzetting van zwavel. Hier bij de vele solfataren komt zwavel in zijn elementaire vorm voor. Ook elders op de aarde komt zwavel als verbinding in grote hoeveelheden voor in mineralen als pyriet, galena, gips en bariet.
De aanwezigheid van grote hoeveelheden zwavel bracht in 1885 de New Zealand Manure and Chemical Company naar het eiland, niet allen voor de winning van zwavel voor de binnenlandse markt, maar ook voor de export. |
Nauwelijks een jaar na de start van de winning van zwavel in 1885 werd het werk na de uitbarsting van de Tarawera, op 10 juni 1886, stilgelegd. De vrees bestond, dat ook Whakaari zou kunnen uitbarsten. Pas in 1913 werd de winning van zwavel hervat. Ook nu was deze niet van lange duur. In september 1914 stortte een groot deel van de zuidwestelijke kraterrand in. De daarbij ontstane lahar verwoestte nagenoeg de gehele fabriek. Tien werkers kwamen om het leven.
In 1925 werd een nieuwe fabriek gebouwd, maar uiteindelijk zou de winning van zwavel in 1933 definitief ten einde komen. Naar schatting is er in totaal meer dan 10.000 ton aan zwavel gewonnen. De restanten van de fabriek vallen ten gevolge van de extreme condities in hoog tempo. Door de hevige corrosie van het ijzer van de wapening, verbrokkelen de betonnen constructies en vallen machines uiteen. |
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|