Op de westelijke oever, binnen de oorspronkelijke ringwal, is een reconstructie van de nederzetting Haithabu gemaakt: een zevental gebouwen en een landingsbrug. Alleen het Gemeenschapshuis, huis nr.5 op de onderstaande overzichtsfoto, is op de oorspronkelijke plaats gereconstrueerd. De overige zes gebouwen zijn gebouwd op basis van archeologisch onderzoek in de nederzetting. Het betreft replica's van gebouwen, die ooit in de nederzetting hebben gestaan.
1. Huis van een kammenmaker.
2. Huis van een doeken en lakenhandelaar. 3. Huis van een handelaar. 4. Huis van een houtbewerker. 5. Gemeenschapshuis. 6. Huis van een schoenmaker. 7. Herberg. Het gebouw linksonder op de foto is het entreegebouw. |
Het kaartje laat zien, dat Haithabu stratigisch lag op het kruispunt van de noord-zuid lopende Ochsenweg en de transportroute van Oostzee naar Noordzee. Foto van overzichtskaart in het Viking Museum (RDV5382).
Hierboven: Model van de nederzetting Haithabu aan de Haddebyer Noor, kijkend naar het westen (DSCN1651).
|
Dit kleine gebouw, met een vloeroppervlak van 8 m² werd rond 880 CE gebouwd. Evenals het grotere huis ernaast, zijn de muren van dit huis geheel van hout gemaakt. De rechthoekig gemaakte eikenhouten balken zijn horizontaal op elkaar gestapeld. De aan de uiteinden gehakte in kepingen zorgen voor een stevige verbinding met de aanliggende wand.
Dat eikenhout is gebruikt is bijzonder, want bewerking, en zeker in deze vorm, was arbeidsintensief. Aan de andere kant was naaldhout hier destijds niet voorhanden.
Huis 6, het huis van een schoenmaker, op de voorgrond met daarachter het Gemeenschapshuis (huis 5).
|
De paden in de omgeving van de oever van de Haddebyer Noor waren gemaakt van hout. Deze 'Bohlenwege' van eikenhout stelden de inwoners van Haithabu in staat om de nederzetting met droge voeten te bereiken. Deze paden waren iets boven het maaiveld aangelegd, evenals de huizen. Deze bevonden zich ook op een kleine verhoging, terwijl de vloer van de huizen eveneens verhoogd was, zodat regenwater, maar ook vuil water niet naar binnen kon stromen.
Hiernaast: Dit pad is gereconstrueerd op basis van het pad uit de 9e eeuw en loopt parallel aan de toenmalige beek, die vanuit westelijke richting naar de Haddebyer Noor stroomde. Dit eikenhouten pad voert langs het Gemeenschapshuis naar de landingsbrug (aanlegsteiger).
De oorspronkelijke landingsbrug is in de winter van 885-886 CE aangelegd en moet daarna zo'n 130 jaar lang in gebruik zijn geweest. Gedurende deze periode is de brug aangepast en uitgebreid tot uiteindelijk zo'n 41 meter bij 9,7 meter en besloeg een oppervlak van circa 398 m².
Aan de landkant rust het brugdek op een rij van vijf zware jukpalen, die door dwarsbalken met elkaar zijn verbonden. Hierop liggen de planken van het brugdek. Vanaf de zevende rij rust het juk op een rij van 6 palen. In een later stadium werd delaatste 8,5 meter van de brug ondersteund met een rij van zeven palen. |
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|