Eén van de iconen van de luchtvaart is zonder twijfel de Britse Supermarine Spitfire. De eerste van in totaal meer dan 22.000 Spitfire en Seafires vloog in 1936. Spitfires deden gedurende de Tweede Wereldoorlog dienst op alle fronten. In 1943 werd de eerste Nederlandse eenheid als No 322 (Dutch) Squadron bij de Royal Air Force gevormd. Het 322 was uitgerust met de Spitfire V; aan het einde van de oorlog vloog 322 met de Mark XVI. Eerder, in 1944, nam het squadron met de Mark XIV deel aan de strijd tegen de V-1 vliegende bommen.
Ook na de Tweede Wereldoorlog waren er tal van Spitfires in dienst, ook bij de Nederlandse Luchtstrijdkrachten. Sindsdien zijn ze vervangen door een nieuwe generatie jachtvliegtuigen.
Tegenwoordig zijn er wereldwijd nog ongeveer 60 Spitfires vliegwaardig. De meeste vliegende Spitfires zijn uiteraard in Engeland te vinden: Duxford is het Mekka voor de Spitfire fan..... Daar zijn maar liefst 11 vliegwaardige Spitfires te vinden. In Nieuw-Zeeland vliegen er drie.
Spitfire TE288 in de kleuren van 485 (New Zealand) Squadron, RAF, tentoongesteld in het Air Force Museum of New Zealand op de voormalige luchtmachtbasis Wigram bij Christchurch, Nieuw-Zeeland. Klik hier voor meer over het AFMNZ.
Spitfires op Duxford
Even ten zuidwesten van de stad Cambridge ligt het historische vliegveld Duxford. Duxford is de thuisbasis van maar liefst 11 vliegwaardige Spitfires.
Spitfire for Two
Van de meer dan 22.000 Spitfires is er slechts een handvol als tweezitter gebouwd. Onlangs bezocht Spitfire Tr.9 SM520 Texel Airport.
* De Seafire is marine-uitvoering van de Spitfire.