Vrijdag 18 juli 2014......de "PeeJay IV" doet er vanuit de haven van Whakatane toch nog een kleine twee uren over om het Witte Eiland te bereiken. Zo op het oog is de zee kalm, maar eenmaal buitengaats danst het snelle schip toch nog behoorlijk op de golven. Op deze stralende maar frisse winterdag is het kleine eiland vanaf het vaste land goed te zien. De witgrijze stoompluim boven het eiland wijst ons de weg en wil bovendien aangeven, dat Whakaari geen gewoon eiland is. Dat weten we maar al te goed, want dit eiland is tamelijk bijzonder. Vier jaar geleden gooide het in onze ogen fraaie zomerweer roet in het eten, door de zee rond het eiland dagenlang veel te onstuimig te maken. We weten zeker, dat die 4 jaar wachten meer dan beloond zal worden.
|
Er komt voortdurend stoom uit de hoofdkrater, maar ook uit talrijke andere plekken sist en suist het. Zo nu en dan rommelt het. Op een windstille dag reiken de stoomwolken wel tot een kilometer hoogte.....
Op deze stralende winterdag staat er echter een stevige bries. Die zorgt ervoor, dat de ontscheping vlak voor de aanlegsteiger toch nog de nodige voorzorg vereist. De "Pee-Jay" gaat een meter of 60 van de kleine steiger in Crater Bay voor anker. We stappen over in een rubberboot, die ons even later op de pier aflevert. Vandaar is het slechts enkele tientallen meter lopen naar de rand van de hoofdkrater. We passeren de ruïne van de zwavelfabriek, ruwweg over het westelijke deel van de krater, dat in 1914 door een allesverwoestende lahar (modder- en puinstroom) werd platgewalst. In september van dat jaar stortte de westelijke rand van de hoofdkrater in, met de verwoestende lahar als gevolg. Tien arbeiders van de zwavelmijn konden geen kant meer op en kwamen om het leven. Onder 'normale vulkanische omstandigheden' wordt het waarschuwingsniveau op Whakaari aangegeven met een '1', hetgeen hier betekent, dat de standaard veiligheidsvoorschriften voor dat moment voldoende zijn zich op het eiland te begeven.
|
De overvloedige hoeveelheid van zwavel aan het oppervlak van het eiland was destijds één van de voornaamste redenen van de belangstelling van de Maori. De zwavel werd door hen gebruikt voor de bemesting van hun akkers. De grote kolonie van Langvleugelstormvogels vormde een welkome bron voor de voedselvoorziening.
Op aarde komt zwavel als verbinding in grote hoeveelheden in mineralen als pyriet, sfaleriet, gips en bariet voor. In vulkanische gebieden wordt zwavel in elementaire vorm in kleine hoeveelheden bij solfataren en fumarolen aangetroffen. Deze foto van zwavelkristallen is gemaakt in de Schatkamer van Naturalis in Leiden.
|
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|