Rechts: Deze kaart van de westkust van Spitsbergen wordt toegeschreven aan Robert Fotherby, die hij tijdens de expeditie van de Londense Muscovy Company in de zomer van 1613 maakte. Bron: American Antiquarian Society.
Zie voor de complete bronvermelding onderaan op deze pagina. Voor meer over de topografische namen op deze kaart klik je hier.
In het ijs beland. Een muurschildering in Museum Behouden Huys, West-Terschelling.
|
Fridtjof Nansen schreef in 1920 in zijn "En ferd til Spitsbergen': ".....aan deze kant van het eiland de hoopjes zand.... de enige herinnering aan de Gouden Eeuw van Holland".
In het noordwesten van Svalbard liggen het Deens Eiland (Danskøya), Amsterdam Eiland (Amsterdamøya) en het Zeeuws Eiland (Ytre Norskøya) met aan de oostkant van dat eiland de Zeeuwse Uitkijk.
Kaartbron: TopoSvalbard - Norsk Polar Institutt. |
In 1928 vond de Noorse onderzoeker Thorolf Vogt de restanten van acht traanovens, waarbij de meest oostelijke, die van de Kamer van Amsterdam (8), reeds op het strand lag en bij vloed onder water verdween. Inmiddels zijn de restanten van deze twee ovens geheel door de zee verzwolgen.
Van west naar oost: Hoorn (1), Delft (2), Enkhuizen (3), Veere (4), Vlissingen (5), Middelburg (6) en Amsterdam (7).
Onder: Bij de enkele traanoven van Enkhuizen was een kleine geschutsopstelling met twee kanonnen ter bescherming van de nederzetting gemaakt (aangegeven met het witte kruis).
|
In donkerblauw zijn de restanten van graven aangegeven: linksboven op de kaart en enkele meters ten zuidoosten van de dubbele oven van de Kamer van Middelburg. In de donkerbruine kleur zijn de grootste losliggende keien/gesteentebrokken weergegeven. De positie van het grote scheepvaartbaken is met een rood kruis aangegeven.
Foto rechts: In zuidoostelijke richting kijkend naar het baken, met op de achtergrond de Frambreen. |
Links: Deze wollen muts komt uit één van de graven op de Zeeuwse Uitkijk. Hij werd gedragen door een man die in de eerste helft van de achttiende eeuw overleed. De man stierf toen hij bijna veertig was. Net als de meeste andere walvisvaarders leed hij aan ondervoeding en scheurbuik. De muts is enigszins verkleurd, maar is verder bijzonder goed bewaard gebleven. Hij bestaat uit twee delen: een effen, grofgebreide binnenmuts en een fijngebreide buitenmuts met motief. De buitenmuts is machinaal gebreid. Het patroon is ontstaan door bepaalde delen van de wol te verven. De oorspronkelijke kleuren van deze muts waren waarschijnlijk rood, wit en blauw. Foto gemaakt tijdens de tentoonstelling "Spitsbergen79".
Pijpkoppen, opgegraven op Spitsbergen (1600-1625).
|
In 1617 bouwden Zeeuwse walvisvaarders op de noordwestkant van Ytre Norskøya een traankokerij. Vanaf het hoogste punt van het eiland konden ze een oogje op de zee houden: de Zeeusche Uytkyck (Zeeuwse Uitkijk).
Uitsnede van NPI luchtfoto S36-1491, gemaakt in 1936 vanaf een hoogte van 3000 meter. De foto is in zuidwestelijke richting genomen. Op de voorgrond Ytre Norskøya, met links daarachter: Indre Norskøya. Het langwerpige eiland rechts is Klovningen.
Bron: TopoSvalbard, Norsk Polar Institutt (NPI). |
Het grafveld aan de zuidwestkust van Ytre Norskøya. De resolutie is zodanig, dat het grafveld slechts vaag te onderscheiden is.
Bron: TopoSvalbard, Norsk Polar Institutt (NPI). Rechts: Op de foto, samengesteld uit meerdere dronefoto's, zijn de afzonderlijke graven te onderscheiden. In dit grafveld is uitvoerig archeologisch onderzoek verricht. In diverse graven zijn uitzonderlijk goed geconserveerde kledingsstukken aangetroffen. De drone foto's (mosaic) van het grafveld Ytre Norskøya, werden gemaakt door Frits Steenhuisen, Arctisch Centrum RUG (2019).
|
De Antigua ligt voor anker in het Danskegattet. Aan de andere kant van het water is Danskøya (Denen-eiland), waar de Harlinger Kokerij in Virgohamna was gevestigd.
De restanten van die nederzetting en de luchtschiphangar zijn links van het schip te zien. Alleen met speciale toestemming is het mogelijk Danskøya te bezoeken.
|
In het Svalbard Museum in Longyearbyen wordt ruim aandacht besteed aan de walvisjacht rond de eilandengroep. Uiteraard is er ook aandacht voor Willem Barentsz, die in 1596 de eilandengroep ontdekte en zijn laatste reis in het poolijs maakte.
|
Het gebouw van de Universiteit in Svalbard (UNIS), met rechts het Svalbard Museum.
|
Tot en met 1 maart 2020 was in het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de tentoonstelling "Spitsbergen79" te zien, naar aanleiding van de eerste grote Nederlandse wetenschappelijke expeditie, onder leiding van Louwrens Hacquebord.
De foto's op deze tentoonstelling komen van de hand van expeditiefotograaf Ben Bekooy en zijn gemaakt met een Nikon F3. |
Smeerenburg Gravneset, Kirstin Prestvold, Longyearbyen, 2001
Svalbard (Spitsbergen), Andreas Umbreit, Chalfont St. Peter, 2015
Svalbard Guide, Pål Hermansen, Oslo, 2013
Wildernis Woongebied en Wingewest, een geschiedenis van de Poolgebieden, Louwrens Haquebord, Amsterdam, 2015
Zeventiende- en achttiende-eeuwse kleding van walvisvaarders opgegraven op Spitsbergen, Sandra Comis, Groningen 2017
(lees hier de Engelstalige samenvatting) A short discourse of a voyage in the year of our Lord 1613 to the late-discovered contrye of Greenland, toegeschreven aan Robert Fotherby. Klik hier voor het deel van zijn journaal, waarin hij de walvis en de jacht en verwerking van walvissen en walrussen beschrijft. Op deze pagina vind je ook de volledige verwijzing naar de titel en naar de digitale versie van het origineel in de collectie van de American Antiquarian Society.
|
Boven de voordeur van dit huis aan de Jan Jacobsweg in Hollum, Ameland bevindt zich dit tafereel, voorstellende Kapitein Ahab, op zoek naar de witte walvis, Moby Dick (RDV9907 en 9909).
In de tuin van Museum Sorgdrager in Hollum staat dit harpoenkanon van de walvisvaarder 'Willem Barendsz'. Het werd in 1986 aangeboden door de heer A.G. Schols (RDV9945).
|
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|