Ver van de rand van Europa ligt bijna eenzaam en verlaten de eilandengroep, die wij sinds de dagen van Willem Barentsz Spitsbergen noemen. In Noorwegen kennen ze de eilanden onder de naam Svalbard.
In vele opzichten gaat het om een unieke groep eilanden. De landschappen zijn overweldigend en lijken ongerept. Hier en daar zijn buiten de grotere nederzettingen als Longyearbyen en Ny Ålesund sporen van menselijke activiteiten zichtbaar. Naast visserij is het vooral de mijnbouw, al is het aantal werkende mijnen nu beperkt tot slechts twee: Gruve 7 in het Adventdalen, ten oosten van Longyearbyen en de Russische mijn bij Barentsburg. In Ny Ålesund zijn het nu vooral wetenschappelijke activiteiten, die in het oog springen. Op dit moment wordt nabij de Brandalpynten de laatste hand gelegd aan het nieuwe state-of-the-art geodetisch observatorium. Het nieuwe geodetische observatorium van de Noorse topografische dienst staat aan de rand van de Brandallaguna, zo'n kilometer ten noorden van het vliegveld van Ny Ålesund. Meer over wetenschap op Spitsbergen.
Russische mijnwerkers in Barentsburg.
Meer over mijnbouw op Spitsbergen.
|
Spitsbergen (Svalbard) en de dichtsbij liggende Noord-Europese buurlanden. Vanaf de Noordkaap van Noorwegen is het nog 1000 kilometer voor de kust van Spitsbergen in zicht komt. Vanaf Spitsbergen bedraagt de afstand naar de Noordpool ook nog eens zo'n 1000 kilometer.
Rondom Spitsbergen met de Antigua....
In twee weken met de Antigua rondom Spitsbergen. Kaart op basis van een composietbeeld, verkregen via het Norsk Polar Institutt en bewerkt door expeditieleider Andreas Umbreit.
|
Tot en met 1 maart 2020 was in het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) de tentoonstelling "Spitsbergen79" te zien, naar aanleiding van de eerste grote Nederlandse wetenschappelijke expeditie, onder leiding van Louwrens Hacquebord.
De meeste foto's op deze tentoonstelling zijn gemaakt door expeditiefotograaf Ben Bekooy. |
Svalbard (Spitsbergen) door Andreas Umbreit is voor zover bekend de enige in Nederland verkrijgbare reisgids, die speciaal gericht is op Spitsbergen. Bovendien is er ook aandacht voor Franz Josef Land en Jan Mayen. De inhoud wordt regelmatig geaktualiseerd door auteur Umbreit, die een groot deel van het jaar op Spitsbergen verblijft. Hij is een kundige, maar vooral gepassioneerde reis- en expeditieleider.
Op www.bradtupdates.com/svalbard worden tussentijds updates en aanpassingen gepubliceerd. De Engelstalige gids is verkrijgbaar in de betere boekhandels, alswel gespecialiceerde reisboekhandels en outdoorwinkels. Svalbard, Umbreit, Bradt Travel Guides Ltd., Chalfont St. Peter, 2015. ISBN 978 1 84162 459 4. |
Een andere gids, die je een enkele keer in een reisboekenwinkel aantreft is de Svalbard Guide van Pål Hermansen. De gids is, in tegenstelling tot die van Umbreit, in full-colour, maar mist de diepgang, die Umbreit's gids zo bruikbaar maakt. Daarentegen zijn de hoofdstukken flora en fauna in de Svalbard Guide uitstekend en voorzien van talrijke foto's. Ook deze gids is Engelstalig, maar de originele versie, in het Noors, is alleen in het hoge noorden verkrijgbaar.
Svalbard Guide, Pål Hermansen, Myrland AS, Oslo, 2013. ISBN 978 82 8077 155 1 |
Het Norsk Polar Institutt (NPI) geeft deze serie kaarten van Spitsbergen in de schaal van 1: 100.000 uit. De serie beslaat geheel Svalbard. De kaarten zijn op de website van het NPI te bestellen, maar de betere (reis)boekenwinkels in Nederland hebben ze ook op voorraad. Kijk voor het complete overzicht op de website van het NPI.
Zeker een aanrader is TopoSvalbard. Niet alleen een up-to-date digitale kaart van de eilandengroep, maar ook een keur aan historische luchtfoto's. |
|
Gemakkelijk zoeken op Noarderljocht.....
|